Heeft Shelter-in-Place invloed op de taalontwikkeling van mijn peuter? Dit is wat experts zeggen

08 Apr 2021

Heeft Shelter-in-Place invloed op de taalontwikkeling van mijn peuter? Dit is wat experts zeggen

Mijn jongste zoon is onlangs 2 geworden, wat betekent dat de helft van zijn leven heeft plaatsgevonden tijdens de COVID-19-pandemie. De shelter-in-place-regels en COVID-19-voorzorgsmaatregelen die mijn familie heeft genomen, betekenden dat hij geen speelafspraakjes kon maken, zijn vrienden niet op de crèche kon zien of naar veel van de leuke sociale plekken voor peuters kon gaan, zoals binnenspeeltuinen, kindermusea of tuimelklassen - voor een jaar.

Hoewel hij zich heeft aangepast zoals veel kinderen (ze zijn zoveel flexibeler dan ik!), vraag ik me nog steeds af of hij enkele belangrijke ontwikkelingsmijlpalen misloopt - met name taalontwikkeling. Voor het grootste deel lijkt hij op het goede spoor, zelfs met zinnen van drie woorden als "Papa snijdt appel" en "Mama, mijn Lightyear!" wanneer zijn broer zijn favoriete Toy Story-speeltje steelt. Om erachter te komen of shelter-in-place zijn taalontwikkeling beïnvloedt, sprak POPSUGAR met experts om meer te weten te komen en te zien wat ouders kunnen doen om te helpen.

Heeft Shelter-in-Place invloed op de taalontwikkeling van mijn peuter?

Hoewel dit afhangt van uw gezin, uw kind en uw situatie, is het zeer waarschijnlijk dat opvang ter plaatse de taalontwikkeling van uw kind niet significant zal beïnvloeden. "Peuters zijn vastbesloten om taalvaardigheden te ontwikkelen. Ze zullen een manier vinden omdat die zo belangrijk is voor hun overleving", zegt Heba Di Giacomo, een opvoedingscoach voor multiculturele gezinnen en gezinnen die in het buitenland wonen bij Oxygen Parenting, LLC, die taal heeft gestudeerd. ontwikkeling bij kinderen gedurende meer dan 14 jaar.

En hoewel het pad er misschien anders uitziet, zal uw kind nog steeds vooruitgang boeken op zijn taalreis. Tovah Klein, PhD, directeur van het Barnard College Center For Toddler Development en auteur van How Toddlers Thrive, legde uit dat taalontwikkeling de hele tijd plaatsvindt voor je peuter - wanneer je met ze praat, in feite, of zelfs wanneer ze ' opnieuw tv kijken! Het belangrijkste is dat ze een open thuisomgeving hebben. "Als een peuter wordt omringd door liefdevolle, attente ouders en mogelijk andere familieleden, moet de taalontwikkeling gewoon doorgaan als het kind wordt aangemoedigd om te spelen, rond te waggelen en om te gaan met anderen in huis", zegt Laurie Hollman, PhD, een psychoanalyticus. over moderne ouder-kindrelaties en een bekroonde auteur.

Dat wil echter niet zeggen dat er sinds de pandemie geen enkele veranderingen en uitdagingen zijn geweest - waarvan er twee een specifiek effect hebben op de taalontwikkeling. "De eerste is het gebrek aan socialisatie met leeftijdsgenoten en taalmodellen in klassen en kinderdagverblijven", zegt Jocelyn M. Wood, logopediste die werkt met zuigelingen en peuters. Dit betekent dat uw kind niet hoort hoe taal klinkt in verschillende contexten, omdat het alleen met zijn ouders of familie praat. "In een ideale situatie rennen peuters rond en verkennen ze verschillende omgevingen (huis, park, school, huis van vrienden), waardoor ze op natuurlijke wijze worden blootgesteld aan nieuwe woorden en oefenmogelijkheden, en [hen in staat stelt] om te oefenen met spreken. met een verscheidenheid aan mensen ”, zegt Di Giacomo.

"De andere grote verandering zijn natuurlijk maskers," vertelde Wood aan POPSUGAR. "Jonge kinderen die leren spreken, vertrouwen erop dat ze naar de mond van de spreker kijken om te zien wat er gebeurt, zodat ze de geluiden kunnen nabootsen. Als de mond bedekt is, lopen kinderen een cruciaal onderdeel van hun ontwikkeling van spraakgeluid mis." Het is niet onmogelijk om je te verplaatsen - je kind heeft nog steeds interactie met je, wat een groot deel van de taalontwikkeling is - maar het verandert zeker hoe ze de taal in de buitenwereld benaderen.

Waar moet ik op letten Om te weten dat de taal van mijn peuter zich ontwikkelt?

Het goede nieuws is dat peuters veerkrachtig zijn, dus het komt waarschijnlijk goed met je kind. Als uw peuter echter geen woorden, gebaren, stemgeluid en lichaamstaal (zoals aanwijzen en oogcontact) gebruikt, kan dit een reden tot bezorgdheid zijn, zei Dr.Hollman. "Tegen 15 maanden zou je kind moeten wijzen op dingen die ze vaak in hun omgeving zien, zodat je ze kunt noemen, en tegen 18 maanden zouden ze deze namen zelf moeten initiëren", zei ze. "Soms worden werkwoorden gebruikt. Dit gaat langzaam en geleidelijk met vallen en opstaan, en vaak met 'babypraat', wat fijn en warm is in het vertellen."

Houd ook rekening met achteruitgang of niet voldoen aan mijlpalen. "Ouders zouden zich zorgen moeten maken als hun kind gedurende een periode van drie maanden geen groei heeft laten zien, geen eerste woordjes heeft op de leeftijd van 15 maanden, of spraakgeluidsfouten heeft die van invloed zijn op hun vermogen om te communiceren", aldus Wood. Als u zich zorgen maakt, spreek dan met uw kinderarts of de leraar van uw peuter, zei dr. Klein.

Hoe kunnen ouders de taalontwikkeling van een peuter helpen stimuleren?

Volgens onze experts zijn er veel dingen die ouders kunnen doen om de spraakontwikkeling thuis bij hun peuters te stimuleren. "Elke kans die je hebt om wat tijd buiten door te brengen, doe het (binnen redelijke grenzen en veilig, natuurlijk)!" zei Di Giacomo. "Probeer indien mogelijk opzettelijk nieuwe omgevingen te verkennen en praat in die tijd veel met je peuter. Probeer een ander park of rijd / loop door een andere buurt." Maak ook gebruik van videochats met familie en vrienden, en lees veel boeken - om het even welke manier om iets nieuws te ontdekken en verschillende woorden of accenten uit te proberen.

Het is ook belangrijk om taal te gebruiken om gedurende de hele tijd met je peuter te communiceren. de dag. 'Praat bijvoorbeeld tijdens de maaltijden met je peuter over wat ze gisteren hebben gedaan of wat je vandaag van plan bent', zei dr. Klein. 'Praat met je peuter als je je klaarmaakt voor de dag en zeg dingen als:' Zou je het rode shirt of het gestreepte shirt willen dragen? '' Pas dit ook aan je speeltijd met je kinderen aan - elke zinvolle verbale uitwisseling zal hun taalontwikkeling helpen. "Dit alles biedt een taalrijke omgeving die het leren van peuters ondersteunt", zei Dr. Klein.

Wat moet ik doen als mijn peuter nog steeds niet praat?

Praat met de dokter van uw kind! "Een taal- of logopedist of -therapeut zou thuis een evaluatie kunnen doen om te zien of uw kind om de een of andere reden langzamer is dan normaal, maar in zijn eigen tempo met de taal meegaat, of iets dat selectief mutisme wordt genoemd, vertoont. help, "zei Dr. Hollman.

Maar vergeet niet dat peuters (en oudere kinderen) zeer flexibel zijn, en dat ze dit waarschijnlijk beter zullen doorstaan ​​dan wij, de ouders, doen! 'Aan de andere kant zijn kinderen veerkrachtig en leren ze snel', zei Wood. "Hoewel de impact van de pandemie onbetwistbaar is, zal de plasticiteit van de hersenen van een kind hen helpen om deze moeilijkheden snel te overwinnen."

Blijf kalm, houd de gesprekken gaande, en alles zou goed moeten komen. Binnenkort zul je stiekem wensen dat je peuter niet zo veel praatte, maar toch van elke minuut genoot.