Hoe weet je welke koffie je in huis moet halen? 5 tips

05 Apr 2024

Hoe weet je welke koffie je in huis moet halen? 5 tips

Koffie is er in veel soorten en maten te vinden. Van koffiebonen en gemalen koffie tot pads en cups. Hoe maak je nu een keuze in de koffie die je zelf in huis haalt? Het helpt om te kijken wat jij belangrijk vindt qua smaak en bereiding van dit lekkere drankje. Lees je mee voor tips?

Veel voorraad

Drink je veel koffie? En woon je misschien ook nog met mensen in huis die dit ook doen? Dan gaat de voorraad er natuurlijk zo doorheen. Belangrijk in jouw situatie is dat je lekker veel koffie in huis haalt, iedere keer weer. Zo is er altijd genoeg koffie aanwezig om je favoriete kopje te bereiden. Dat is natuurlijk wel zo praktisch! Haal een grote zak Segafredo koffie in huis, naar die authentieke Italiaanse koffiesmaak. Je kunt daarbij nog zelf de intensiteit kiezen. Hoe sterk wil je dat de koffie smaakt? Jij hebt het voor het zeggen.

Bonen of gemalen koffie

Welke smaak en intensiteit je ook zoekt, denk er ook over na of je koffiebonen of gemalen koffie wilt gebruiken. Het voordeel aan gemalen koffie is dat je niet zelf nog de bonen hoeft te malen. Je kiest dus voor meer gemak. Maar gemalen koffie verliest wel sneller de verse smaak dan dat bij koffiebonen het geval is. Is het voor jou geen probleem om zelf de koffiebonen te malen? Dan kies je voor een wat versere smaak. Sluit de verpakking altijd goed af, of je nu gemalen koffie of koffiebonen in huis haalt, want dit komt de koffie sowieso ten goede. Je bewaart koffie op een koele en donkere plek, in de voorraadkast bijvoorbeeld. Zorg dat er zo min mogelijk lucht, vocht en licht bij kan komen. Vaak zit koffie al in een goed afsluitbare verpakking. Anders kun je bijvoorbeeld een klem gebruiken om de verpakking dicht mee te maken.

Snelheid

Heb je meestal geen tijd te verliezen als je een kopje koffie maakt? Misschien heb je ’s ochtends vroeg veel haast, maar wil je toch nog een kop drinken voordat je de deur uitgaat. Grote kans dat – op elk moment of in ieder geval voor die momenten – gemak bij jou voorop staat. En dat is zeker een optie! Ga niet zelf aan de slag met koffiebonen of gemalen koffie, maar bereid je bakkie in dat geval liever met koffiecups. Zo hoef je er ook nauwelijks over na te denken, omdat de bijbehorende koffiemachine precies weet wat de juiste verhoudingen zijn bij de bereiding. Druk gewoon op het knopje en geniet daarna direct van een goede kop koffie.

Invloed op de smaak

Wil je zelf met veel precisie je kopje koffie bereiden? En daarbij invloed hebben op de smaak? Dan is de kans groot dat een meer handmatige koffiemachine bij jou past. Denk aan een pistonmachine, waarbij je vrijwel from scratch een espresso bereidt. Het vraagt om wat oefening en inspanning – zo’n apparaat moet je eerst echt onder de knie krijgen. Maar je kunt je kopje koffie zo stukje bij beetje perfectioneren. Eigenlijk ben je zo dus een echte thuisbarista! Klinkt goed? Ga er dan zeker mee aan de slag, als je van koffie zetten een hobby wilt maken.

Kwestie van smaak

De keuze voor koffie is en blijft een kwestie van smaak. Probeer dus ook veel verschillende merken en soorten uit – zeker als je nog niet tevreden bent met de koffie die je nu drinkt. Er komt een moment dat je je favoriete koffie tegenkomt. En dan hoef je nooit meer iets anders in huis te halen, mocht dat je wens zijn. Of wissel je favoriete soorten natuurlijk met elkaar af, dat is tevens een aanrader.