Waarom een waterontharder een slimme keuze is

13 Feb 2023

Waarom een waterontharder een slimme keuze is

Een waterontharder wordt steeds populairder, maar waarom is het eigenlijk een slimme keuze? Het is een investering waar je op lange termijn profijt van hebt, zoals we hieronder zullen zien.

 

Wat is een waterontharder?

 

Een waterontharder verwijdert kalk van water, waardoor het water veel zachter wordt. Kalk is een hardheidscalcium die in het water voorkomt, wat ons water harder maakt. Een waterontharder verwijdert de kalk, waardoor het water zachter wordt.

Voordelen van een waterontharder

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van een waterontharder. Het eerste voordeel is dat het water zachter aanvoelt en beter is voor de huid. Hard water kan namelijk de huid uitdrogen en irritatie veroorzaken.

Het tweede voordeel is dat het leven van je apparaten wordt verlengd. Hard water kan apparaten als kranen, wasmachines, afwasmachines, boilers en andere apparaten schaden. Kalkaanslag kan ook schade veroorzaken aan je leidingen. Een waterontharder voorkomt deze aanslag, waardoor de apparaten en leidingen langer meegaan.

Het derde voordeel is dat het gebruik van een waterontharder energiebesparing oplevert. Als je apparaten minder hard water hoeven te verwerken, gebruiken ze minder energie. Dit betekent dat je energierekening aan het eind van de maand lager zal zijn.

Het laatste voordeel is dat je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt. Als je hard water hebt, heb je meer schoonmaakmiddelen nodig om die kalkaanslag te verwijderen. Als je een waterontharder installeert, heb je veel minder schoonmaakmiddelen nodig, waardoor je ook hier geld bespaart.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder werkt op een zeer eenvoudige manier. De waterontharder is voorzien van een zouttank die zout in het water stort. Het zout bindt de kalk en verwijdert het uit het water. Het water dat uit de waterontharder komt, is veel zachter dan het water dat erin komt.

Wat kost een waterontharder?

Het installeren van een waterontharder is een investering waar je op lange termijn profijt van hebt. De prijs van een waterontharder is afhankelijk van het type en de grootte. Een kleine waterontharder kost gemiddeld € 1200, terwijl een grotere waterontharder gemiddeld € 1800 kost.

Conclusie

Als je hard water hebt, is het installeren van een waterontharder een slimme keuze. De meeste mensen zullen op lange termijn geld besparen met een waterontharder, omdat het water zachter wordt en de levensduur van je apparaten en leidingen wordt verlengd. En als je minder schoonmaakmiddelen nodig hebt, kun je ook geld besparen.